Mire jó egy könyvelő?

gyurma-05  gyurma-09  gyurma-08  Mit tud vállalkozásának nyújtani egy jó könyvelő?

4 dolog, hogy tudd, mire jó egy könyvelő

Forrás: hvg.hu  2014. március 05.

Négy pontban összefoglaltuk, hogy miért jó a könyvelő a kisvállalkozásoknak

Ha kft-d vagy bt-d van, a törvény szerint kötelező a kettős könyvvitel, így a mérlegképes könyvelő alkalmazása is. De miért kell a könyvelő? Mi az, amit megcsinál, és mi az, amit nem? Négy pontban összefoglaltuk a legfontosabb dolgokat, amit a könyvelőkről tudni kell.

A könyvelő egy vállalkozás múltbeli gazdasági eseményeit rögzíti

Mikor kötelező a könyvelő?
Ha kft-t vagy bt-d van, törvény szerint kötelező a kettős könyvvitel. Ehhez mérlegképes könyvelőt kell bevonni, ha az éves nettó árbevétel meghaladja a 10 millió forintot (az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagát számítva).
Speciális kivételt képeznek a KATA-s bt-k, mert az ő esetükben nem a számviteli törvény szerinti beszámolót kell készíteni, hanem ún. bevételi nyilvántartást kell vezetniük, melyről egy évben egyszer kell elszámolniuk.
Itt ugyan nem kötelező a könyvelő közreműködése, a bonyolult szabályrendszer miatt mégis érdemes szakember tanácsát kikérni.
A könyvelő alapvetően a múltat, egy cég korábbi pénzügyi helyzetét dokumentálja. Egyik fő feladata, hogy elkészítse és benyújtsa az adóbevallást az adóhatóságnak. Kisvállalkozásoknál a leggyakoribb bevallások: áfa-bevallás (gyakoriságtól függően havi, negyedéves, vagy éves), cégautó adó bevallás, társasági adó bevallás, iparűzési adó bevallás, a kifizetett munkabéreket terhelő járulékok bevallása, éves beszámoló (mérleg és eredménykimutatás). A másik feladata, hogy a vállalkozás vezetőjét tájékoztassa a cég korábbi vagy jelenlegi pénzügyi helyzetéről.

A könyvelő utólag, átadott dokumentumokból dolgozik

A könyvelő papírból dolgozik: csak azt tudja lekönyvelni, amit számára a tulajdonos határidőre átad. Ezek a dokumentumok lehetnek számlák, nyugták, pénztárgép-bizonylatok, bankszámlakivonatok, illetve a vállalkozás által vásárolt árukról, anyagokról, vagy a vállalkozás által igénybe vett különböző szolgáltatásokról kapott számlák (költségszámlák).

A könyvelő nem csodadoktor

A könyvelő nem fog hitellehetőség után kutatni, pályázatot figyelni, kapcsolatot tartani, eltüntetni céged szabálytalanságaid, és nem fog számlát hamisítani sem. Viszont segítségével időben hozzájutsz minden, céged érintő pénzügyi jellegű információhoz.

A könyvelő azt mondja meg, hogy mikor, milyen adót kell fizetned, és ebből mennyi pénzed marad

Összefoglalva: a könyvelő abban segít, hogy a vállalkozás elszámoljon minden költséget, amit el lehet, de semmi olyat ne számoljon el, amiért egy ellenőrzés során büntetés járhat. Így mindig látni fogod, hogy mennyi pénzed marad az adózás után.

http://hvg.hu